5x−7 | 5 | (4x2−8x+13)' | 2 | ||||
= | − | ||||||
4x2−8x+13 | 8 | 4x2−8x+13 | 4(x−1)2 + 9 |
5 | 1 | 2(x−1) | ||||
Całka = | ln(4x2−8x+13) − | arctg | ||||
8 | 3 | 3 |
1 | f(2W−(x−1)W ') | 1 | f | 1 | 1 | ||||||
∫ | dx = | ∫ | dx + | ∫ (x−1)( | )' dx | ||||||
18 | W2 | 9 | W | 18 | W |
1 | f | 1 | x−1 | 1 | 1 | |||||||
= | ∫ | dx + | − | ∫ | dx | |||||||
9 | W | 18 | W | 18 | W |
5x−7 | ||
∫ | dx | |
(4x2−8x+13)2 |
5x−7 | a1x+a0 | b1x+b0 | ||||
∫ | dx= | +∫ | dx | |||
(4x2−8x+13)2 | 4x2−8x+13 | 4x2−8x+13 |
5x−7 | |
= | |
(4x2−8x+13)2 |
a1(4x2−8x+13)−(a1x+a0)(8x−8) | b1x+b0 | ||
+ | |||
(4x2−8x+13)2 | 4x2−8x+13 |
5x−7 | |
= | |
(4x2−8x+13)2 |
a1(4x2−8x+13)−(a1x+a0)(8x−8)+(b1x+b0)(4x2−8x+13) | |
(4x2−8x+13)2 |
1 | ||
a1=− | ||
9 |
8 | |
−8a0=5 | |
9 |
8 | |
−5=8a0 | |
9 |
8−45 | |
=8a0 | |
9 |
8 | ||
a1=− | ||
72 |
37 | ||
a0=− | ||
72 |
5x−7 | 1 | 8x+37 | 8 | dx | |||||
∫ | dx=− | − | ∫ | ||||||
(4x2−8x+13)2 | 72 | 4x2−8x+13 | 72 | 4x2−8x+13 |
5x−7 | 1 | 8x+37 | 8 | dx | |||||
∫ | dx=− | − | ∫ | ||||||
(4x2−8x+13)2 | 72 | 4x2−8x+13 | 72 | 4x2−8x+4+9 |
5x−7 | 1 | 8x+37 | 8 | dx | |||||
∫ | dx=− | − | ∫ | ||||||
(4x2−8x+13)2 | 72 | 4x2−8x+13 | 72 | (2x−2)2+9 |
dx | ||
∫ | ||
(2x−2)2+9 |
3 | ||
dx= | dt | |
2 |
3 | dt | ||
∫ | |||
2 | 9t2+9 |
3 | dt | |||
= | ∫ | |||
18 | t2+1 |
1 | ||
= | arctg(t) | |
6 |
5x−7 | 1 | 8x+37 | 1 | 2x−2 | |||||
∫ | dx=− | − | arctg( | )+C | |||||
(4x2−8x+13)2 | 72 | 4x2−8x+13 | 54 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |