matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że jeżeli a jest liczbą rzeczywistą różną od zera
Ilna:
1
Uzasadnij, że jeżeli a jest liczbą rzeczywistą różną od zera i a+
jest liczbą całkowitą
a
1
to a
2
+
też jest liczbą całkowitą.
a
2
7 sty 19:50
Maciek:
a
2
+1/a
2
=(a+1/a)
2
−2
7 sty 19:53
Basia:
całkowita
2
= całkowita*całkowita = całkowita
1
(a+
)
2
= k∊C
a
1
1
a
2
+2*a*
+
= k
a
a
2
1
a
2
+2+
= k
a
2
1
a
2
+
= k−2 ∊C
a
2
7 sty 19:57