Geometria analityczna
Satan: Punkt B = (−1, 9) należy do okręgu stycznego do osi Ox w punkcie A = (2, 0). Wyznacz równanie
tego okręgu.
W zasadzie pierwszy raz coś takiego robię o zastanawiam się, czy dobrze kombinuję. Skoro okrąg
jest styczny w punkcie A do osi Ox, to środek okręgu leży na prostej x = 2, prawda?
Przynajmniej tak myślę, być może błędnie. Jeśli tak jest, jak to udowodnić? Wszystkie
wskazówki mile widziane
7 sty 19:41
5-latek:

wedlug mnie to tak srodek okregu to srodek odcinka AB
polowa dlugosci odcinka AB to promien
7 sty 19:50
===:
... cosik
Małolat dziś nie w formie
7 sty 20:02
5-latek: Dobry wieczor
===
7 sty 20:04
===:
Masz rację Satan ... promień okręgu musi być prostopadły do stycznej w punkcie styczności
7 sty 20:05
===:
hej
Małolacie
7 sty 20:06
iteRacj@:

Dobry wieczór
5−latku
środek okręgu nie musi leżeć nalezec do odcinka AB
7 sty 20:07
5-latek: No tak .
7 sty 20:07
5-latek: Dobry wieczor
iteRcjo
7 sty 20:08
Eta:
Satan dobrze myślisz

S(2,y) bo leży na prostej x=2
i |SA|=|SB|=r to |SA|
2=|SB|
2⇒y
2=(2+1)
2+(9−y)
2 ⇒ ..... y=5 ⇒S(2,5) i r=5
o : (x−2)
2+(y−5)
2=25
==============
7 sty 20:08
iteRacj@:
@Satan środek okręgu jest równoodległy od od obu punktów i należy do prostej, o której piszesz
7 sty 20:08
Satan: Czyli dobrze założyłem. Znaczy, wiem jak pada promień okręgu na styczną, tylko się
zastanawiałem, czy to w pełni wystarczy jako dowód

No, a teraz wątpliwości zostały w stu procentach rozwiane, dziękuję Wam
7 sty 20:10
Satan: @iteRacja, to wiem, na tej podstawie wyznaczyłem y środka okręgu, potem promień. Tak jak
pokazała Eta
7 sty 20:11