matematykaszkolna.pl
Geometria analityczna Satan: Punkt B = (−1, 9) należy do okręgu stycznego do osi Ox w punkcie A = (2, 0). Wyznacz równanie tego okręgu. W zasadzie pierwszy raz coś takiego robię o zastanawiam się, czy dobrze kombinuję. Skoro okrąg jest styczny w punkcie A do osi Ox, to środek okręgu leży na prostej x = 2, prawda? Przynajmniej tak myślę, być może błędnie. Jeśli tak jest, jak to udowodnić? Wszystkie wskazówki mile widziane emotka
7 sty 19:41
5-latek: rysunekwedlug mnie to tak srodek okregu to srodek odcinka AB polowa dlugosci odcinka AB to promien
7 sty 19:50
===: ... cosik Małolat dziś nie w formieemotka
7 sty 20:02
5-latek: Dobry wieczor === emotka
7 sty 20:04
===: Masz rację Satan ... promień okręgu musi być prostopadły do stycznej w punkcie styczności
7 sty 20:05
===: hej Małolacieemotka
7 sty 20:06
iteRacj@: rysunek Dobry wieczór 5−latku środek okręgu nie musi leżeć nalezec do odcinka AB
7 sty 20:07
5-latek: No tak .
7 sty 20:07
5-latek: Dobry wieczor iteRcjo emotka
7 sty 20:08
Eta: rysunek Satan dobrze myślisz emotka S(2,y) bo leży na prostej x=2 i |SA|=|SB|=r to |SA|2=|SB|2⇒y2=(2+1)2+(9−y)2 ⇒ ..... y=5 ⇒S(2,5) i r=5 o : (x−2)2+(y−5)2=25 ==============
iteRacj@: @Satan środek okręgu jest równoodległy od od obu punktów i należy do prostej, o której piszesz
Satan: Czyli dobrze założyłem. Znaczy, wiem jak pada promień okręgu na styczną, tylko się zastanawiałem, czy to w pełni wystarczy jako dowód emotka No, a teraz wątpliwości zostały w stu procentach rozwiane, dziękuję Wam emotka
7 sty 20:10
Satan: @iteRacja, to wiem, na tej podstawie wyznaczyłem y środka okręgu, potem promień. Tak jak pokazała Eta emotka
7 sty 20:11