Kombinatoryka
Kama: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych, o różnych cyfrach?
a) parzystych
b) nieparzystych
Czy to będzie w obu przypadkach 8*8*7*5 ?
7 sty 19:31
5-latek:
Parzysta na koncu ma 0, 2,4 6 8
7 sty 19:32
Kama: Czyli ostatnia wybieram na 5 sposobów 1,3,5,7,9 a w przypadku parzystych 0,2,4,6,8.
Pierwsza na 8 sposobów bo 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ale jedna została wykorzystana
Drugą na 8 bo 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 a dwie już zostały wykorzystane
Trzecia na 7 po trzy wykorzystane?
7 sty 19:38
Maatema: a)
1. Wybraliśmy zero na końcu − 1*9*8*7
2. Nie wybraliśmy zera na końcu 4*8*8*7
b)
5*8*8*7
Ale pewien nie jestem.
7 sty 19:45
Jerzy:
a) 9*8*7*6 + 4*8*8*7
b) 5*8*8*7
7 sty 19:53
Satan: 1)
ostatnia cyfra: 5 sposobów
trzecia cyfra: 9 sposobów
druga cyfra: 8 sposobów
pierwsza cyfra: 6 sposobów
Tłumaczę: ostatnia cyfra ma 5 możliwości, bo tyle jest cyfr parzystych. Trzecia cyfra może być
wybrana na 10 − 1 sposobów, bo już jedną cyfrę wykorzystujemy na ostatnie miejsce liczby.
Druga cyfra jest wybierana w sposób identyczny co trzecia, więc mamy 10 − 2 sposoby. Pierwsza
cyfra ma 9 możliwości, przy czym wykorzystaliśmy już 3, więc 9 − 3 sposoby.
Ale ręki nie dam − dopiero się uczę
7 sty 19:53
Jerzy:
Błąd.
a) 9*8*7 + 4*8*8*7
7 sty 19:55
Satan: @Jerzy, jeśli mógłbyś, proszę o wstawienie pełnego rozwiązania, chętnie się dowiem jak to
rozwiązać
7 sty 19:58
iteRacj@:
@Satan u Ciebie zero może być na pierwszym miejscu, a wtedy liczba nie jest czterocyfrowa
7 sty 19:59
Jerzy:
19:53 bez 6 na końcu w podpunkcie a)
7 sty 20:04
Satan: @iteRacja, możesz mi to wytłumaczyć?

Muszę to trochę źle rozumować i wypadałoby to
naprostować.
7 sty 20:07
iteRacj@:
popatrz na obliczenia Jerzego dla liczb parzystych 9*8*7*1 + 4*8*8*7
pierwszy składnik tej sumy to liczby z zerem jako ostatnią cyfrą 9*8*7*1
1 // bo zero jako jedyna na ostatnim miejscu
9 // bo dowolna inna cyfra na pierwszym miejscu, zera już tu nie będzie, więc może być
jakakolwiek z pozostałych
8 // tyle pozostaje możliwych do wyboru na drugie miejsce
7 // tyle pozostaje możliwych do wyboru na trzecie miejsce
drugi składnik tej sumy to liczby z inną niż zero cyfrą parzystą jako ostatnią 4*8*8*7
4 // bo sa cztery cyfry inne niż zero do wyboru na ostatnie miejsce
8 // bo dowolna inna niż zero cyfra na pierwszym miejscu
8 // tyle pozostaje możliwych do wyboru na drugie miejsce (bo oprócz tych dwóch wybranych
każda inna, zero też)
7 // tyle pozostaje możliwych do wyboru na trzecie miejsce (każda inna zero też)
7 sty 21:40
Mila:
a) parzyste o różnych cyfrach
1) ABC||0 z zerem na końcu
A na 9 sposobów, masz do wyboru {1,2,3,4,5,6,7,8,9}
B na 8 sposobów
C na 7 sposobów
ostatnia na 1
9*8*7*1=504
2) ABCP, parzysta na 4 sposoby: P∊{2,4,6,8}
A na 8 sposobów − bez zera i ostatniej
B na 8 sposobów, już można wstawić 0.
C na 7 sposobów
P na 4 sposoby
8*8*7*4=1792
Razem:
504+1792=2296
============
II sposób
1) ABCD − liczby czterocyfrowe o różnych cyfrach
9*9*8*7=4536
2) liczby czterocyfrowe nieparzyste o różnych cyfrach
ABCN
A na 8 sposobów, bez zera i ostatniej
B na 8 sposobów, już można wstawić 0
C na 7 sposobów
N na 5 sposobów
8*8*7*5=2240 − tyle jest nieparzystych
4536−2240=2296− tyle jest parzystych
===========================
7 sty 21:49
Mila:
Przepraszam
iteracjo, myślałam, że już nie ma Cię forum
7 sty 21:51
iteRacj@:
tłumaczenia są zgodne, a to najważniejsze dla matury Satana
7 sty 21:53
Mila:
O ile przeczyta
7 sty 21:54
iteRacj@:
Zadania z tego forum się ładnie pozycjonują w googlach, więc może przeczyta ktoś inny, kto ma
ten podręcznik.
7 sty 22:33
Satan: Przeczytał, przeczytał

Już rozumiem o co chodzi, myślę, że dzisiaj potrenuję. Dziękuję
@
iteRacj@, dziękuję @
Mila
8 sty 00:56