Indukcja
Morelka: Mam udowodnić indukcyjnie wzór, ale niestety mi nie wychodzi.

Mógłby ktoś pomóc?
∑
2kk=1 (−1)
k(2k−1) = 2n
7 sty 19:29
Maatema: Sumujesz raczej do 2n
7 sty 19:36
Morelka: Ojej, przepraszam.:( Faktycznie, powinno to wyglądać tak:
∑2nk=1 (−1)k (2k−1) = 2n
7 sty 19:46
Basia:
∑k=12n (−1)k(2k−1) = 2n
1.
n=1
L = ∑k=12 (−1)k(2k−1) = (−1)1(2*1−1)+(−1)2(2*2−1) = −1*1+1*3 = 2
P = 2*1 = 2
L=P
2.
Z: ∑k=12n (−1)k(2k−1) = 2n
T: ∑k=12(n+1) (−1)k(2k−1) = 2(n+1)
dowód:
L=∑k=12(n+1) (−1)k(2k−1) = ∑k=12n+2 (−1)k(2k−1) =
∑k=12n) (−1)k(2k−1)+ (−1)2n+1(2(2n+1)−1)+(−1)2n(2*(2n+2)−1) =
2n−1(4n+1) + 1*(4n+3) = 2n−4n−1+4n+3 = 2n+2 = 2(n+1)=P
7 sty 19:54
Morelka: Dziękuję pięknie!
Przepraszam, że pytam, ale może masz pomysł jak uzasadnić też
2
n > n
2 dla n>4
wiem, że dla n>5
2
5 > 5
2
32 > 25
i czy wystarczy zapis:
2
n+1 = 2
n x 2 > 2n
2 = n
2 +n
2 > n
2 + 2n + 1 = (n+1)
2
2
n+1 > (n+1)
2
Może da się to zapisać jakoś ładniej?
7 sty 20:06