granica
zzz: Oblicz granicę:
| ex −4 | |
lim x −−−> +∞ |
| = |
| x2 − x | |
| ∞ | |
wychodzi mi [ |
| ] jak to dalej zrobić? |
| ∞ − ∞ | |
7 sty 19:01
Janek191:
H H
| ex − 4 | | ex | | ex | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = +∞ |
| x2 − x | | 2 x − 1 | | 2 | |
x→
∞ x→
∞ x→
∞
7 sty 19:03
Janek191:
H − reguła de L' Hospitala
7 sty 19:04
Basia:
dwa razy z reguły de l'Hospitala
| ex | | ex | |
= limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = +∞ |
| 2x−1 | | 2 | |
7 sty 19:05
zzz: Dziękuję.
A taki?
| ex − 4 | |
lim{x→−∞} |
| = odwracam żeby było 0/0 i de l'hospitala |
| x−1 | |
(ex − 4)' | |
| = ![](emots/2/pytajnik.gif) ? |
| |
7 sty 19:10
zzz: dobrze? i dalej
7 sty 19:10
zzz: Mam pytanie, jak liczę asymptotę ukośną ax + b
i a mi wyjdzie liczbą np.2
a b mi wyjdzie +∞
To asymptota nie istnieje czy istnieje asymptota i jest nią y = 2x
?
7 sty 19:16