Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma 2 pierwiastki o rożnych znakach
focus: Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma 2 pierwiastki o rożnych znakach?
a) x2+(m−5)x+m2+m+1/4 = 0
b) x2+(2m−1)x+m2−3m+2=0
7 sty 18:29
Basia:
1. Δ>0
2. x1*x2<0
7 sty 18:32
7 sty 18:34
Kamil: | | c | |
jeśli o różnych znakach to |
| <0 |
| | a | |
7 sty 18:34
focus: rozwiązałbyś to? siedzę nad tym 2h chyba i nic, nie mam czasu na samą matme tyle
7 sty 18:43
Basia:
x
2+(m−5)x+(m
2+m+U{1}[4})=0
Δ=m
2−10m+25−4m
2−4m−1
Δ=−3m
2−14m+24
−3m
2−14m+24>0
Δ
m = (−14)
2−4*(−3)*24 = 196+288 = 484 = 4*121 = 2
2*11
2 = 22
2
√Δm = 22
| | 14−22 | | −8 | | 4 | |
m1= |
| = |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
| | 14+22 | | 36 | |
m2 = |
| = |
| = −6 |
| | −6 | | −6 | |
m∊(−6;43)
| | c | | m2+m+(1/4) | | 1 | |
x1*x2 = |
| = |
| = m2+m+ |
| |
| | a | | 1 | | 4 | |
| | 1 | |
m2+m+ |
| ≥0 dla każdego m∊R |
| | 4 | |
czyli nie ma takiej wartości parametru m, dla której warunki zadania byłyby spełnione
(o ile dobrze wszystko przepisałeś)
drugi przykład spróbuj zrobić sam; identycznie
7 sty 19:36