.
xyz: | | 1 | |
Wyznaczyć wzór Taylora z drugą pochodną dla funkcji f(x)= |
| w punkcie x0=2. Wykorzystać |
| | x4 | |
otrzymany wzór do obliczenia przybliżonej wartości 1/2,1
4. Wyznaczyć możliwie dokładnie
przedział liczbowy, w którym zawiera się liczba 1/2,1
4.
Jak to zrobić? Niby znam ten wzór ale nwm co dalej z tym zrobić
7 sty 18:02
PW: Napisz ten "wzór Taylora z drugą pochodną" i resztą. Obliczenie przybliżonej wartości polega na
podstawieniu
x=1,21, x0=2
i oszacowaniu reszty (im mniejsza reszta, tym lepsza dokładność).
7 sty 18:21
xyz: Skoro wzór to f(x)=f(x0)+f(x0)'(x−x0)+1/2f''(c)(x−x0)2 to wyjdzie
1/2,14=1/20+1/10c6 no i co z tą końcówką i jak zrobić te przedziały?
7 sty 18:32