7 sty 17:56
Adamm: tutaj nie trzeba podstawiać, ale jeśli chcesz to podstaw t=x+1
7 sty 18:00
ula: musi byc przez podstawienie?
7 sty 18:00
Kamil: tak, w zadaniu jest napisane że koniecznie przez podstawianie.
jak podstawię
t=x+1
dt=1*dx
coś widaje mi sie że nie tak, ale nie mam pomysłu
7 sty 18:01
jc: | | x3 | | (x3+1)−1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫(x2−x+1 − |
| ) dx |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
= x
3/3 − x
2/2 + x − ln|x+1|
Tu nic się przecież nie podstawia.
7 sty 18:07
Kamil: rozumiem że można prościej, ale tu mam z góry napisane że ma być przez podstawianie, dlatego
mam z tym problem
7 sty 18:15
jc: No to podstaw x=t−1.
| | x3 | | (t−1)3 | |
∫ |
| dx =∫ |
| dt= ... |
| | x+1 | | t | |
Wydaje mi się jednak, że w tak prostych przypadkach wprowadzanie nowych zmiennych
i przepisywanie tylko zwiększa ryzyko błędów.
Natomiast, jak liczymy granicę x→−
∞,
zawszę proponuję zamianę zmiennych x=−u, u→
∞.
7 sty 18:21
Kamil: czyli
| | (t−1)3 | | t3−3t2−3t−1 | | 1 | | 3 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| t3− |
| t2+3t−ln|t|= |
| | t | | t | | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
= |
| (x+1)3− |
| (x+1)2+3(x+1)−ln|x+1| |
| | 3 | | 2 | |
dzięki wszystkim za pomoc.
7 sty 18:31
Kamil: oczywiście + c
7 sty 18:32