Wypuklosc punkty przegiecia
asia: Okresl przedziały wypuklosci oraz punkty przecięcia podanych funkcji 1/(1−x2). Wiem, że zależy
to od 2 pochodne ale kompletnie nie umiem tego zastosować. Proszę o pomoc z wytłumaczeniem .
7 sty 17:51
Basia: punkty przegięcia to są
policz pierwszą pochodną i podaj wynik
7 sty 18:17
===:
... punkty przecięcia powiadasz ...
7 sty 18:17
Kamil: policzy pochodną 2 rzędu i tam gdzie ta pochodna jest dodatnia to funkcja wygląda tak "U"
"wypukła" a jak pochodna jest ujemna to funkcja wygląda tak "∩" "wklęsła". miejsca zerowe 2
pochodnej to punkty przegięcia
7 sty 18:20
asia: Przegiecia 😊 pierwsza pochodną to 2x/(x2−1)2 a druga − 2 (3x2+1)/(x2−1)3
7 sty 19:45
asia: Wychodzą mi jakieś dziwne rzeczy ze punkty przegiecia to i/pierwiastek z 3 i −i / pierwiastek z
3 . Nie wiem jak tą wypuklosc określić. Jakie to przedziały będą
7 sty 20:34
Qulka: brak punktów przegięcia
wypukła (−1;1) wklęsła (−∞;−1) oraz (1;∞)
malejąca (−∞;−1)u(−1;0) rosnąca (0;1)u(1;∞)
7 sty 23:14
Basia:

źle policzyłaś pochodne
D = (−
∞;−1)∪(−1;1)∪(1;+
∞)
| | 1 | | 2x | |
f'(x) = − |
| *(−2x) = |
| |
| | (1−x2)2 | | (1−x2)2 | |
| | 2*(1−x2)2 − 2x)*2(1−x2)*(−2x) | |
f"(x) = |
| = |
| | (1−x2)4 | |
| (1−x2)[ 2(1−x2) + 4x2 ] | |
| = |
| (1−x2)4 | |
| 2−2x2+4x2 | | 2+2x2 | |
| = |
| |
| (1−x2)3 | | (1−x2)3 | |
f"(x) nie ma miejsc zerowych; punktów przegięcia nie ma
x∊(−
∞;−1) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f jest wklęsła
x∊(−1;1) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f jest wypukła
x∊(1;+
∞) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f jest wklęsła
7 sty 23:42
Qulka: nie tyle źle policzyła co nie zrozumiała co do niej pisze wolframalpha
7 sty 23:45