Ustal, dla jakich wartości parametru m
matełs23: Ustal, dla jakich wartości parametru m (m∊R) równanie f(x)=m+3m+2 ma dwa rozwiązania
różnych znaków.
Czy mógłby mnie ktoś oświecić ?
7 sty 17:47
Mila:
Oświeci, jeżeli podasz jaki wzór ma f(x).
7 sty 18:09
matełs23: ojejku

f(x)=|−2+3/x+1|
7 sty 18:23
===:
... i pewnie znów do bani
7 sty 18:28
matełs23: nie, jest dobrze
7 sty 18:36
Mila:
| | 3 | |
f(x)=|−2+ |
| | taki wzór? |
| | x+1 | |
Ułamki piszemy za pomocą dużego U:
U{licznik} {mianownik} bez spacji w środku.
7 sty 18:36
matełs23: Tak, to jest wzór funkcji
7 sty 18:38
Mila:
| | 3 | |
1) rysujesz wykres y= |
| i przesuwasz o wektor [−1,−2] |
| | x | |
| | 3 | |
otrzymujesz wykres g(x)=−2+ |
| − niebieski na rysunku |
| | x+1 | |
2) symetria względem OX tej części wykresu, która odpowiada wartościom ujemnym
otrzymujesz wykres f(x)
3) f(0)=−2+3=1
| | m+3 | |
4) f(x)= |
| ma dwa różne rozwiązania o różnych znakach⇔ |
| | m+2 | |
m≠−2
rozwiązuj , na pewno potrafisz.
Pisz w razie kłopotów.
p.s.
Twój zapis 18:23 jest błędny i nie oznacza tego co zapisałam 18:36, wiesz dlaczego?
7 sty 18:52
matełs23: Tak, już wszystko rozumiem.
Wychodziło mi m∊(−
∞,−2) suma (−2,−1), zapomniałem uwzględnić, że to mają być rozwiązania
przeciwnych znaków
| | 3 | |
Kolejność wykonywania działań |−2 + |
| +1|, racja |
| | x | |
Dziękuje i sorki za problem.
7 sty 19:05
Mila:
m>−1
7 sty 19:11