π | ||
Mam wyliczyć z definicji pochodną f(x)=sinx w x0= | . | |
4 |
| |||||||||||||||||
Doszedłem do momentu w którym zostaje limΔx→0 | i zastanawiam | ||||||||||||||||
Δx |
π | ||
cos | , ale co z mianownikiem? | |
4 |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
lim | = lim | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Δx | Δx |
| |||||||||||||||||
= lim | = | ||||||||||||||||
Δx |
| |||||||||||||||||
= lim | = | ||||||||||||||||
Δx |
|
| |||||||||||||||||||||
= lim | * lim | = | ||||||||||||||||||||
Δx | Δx |
|
| |||||||||||||||||||||
= lim | * lim | = | ||||||||||||||||||||
| Δx |
|
| |||||||||||||||||||||||||||
= 1 * lim | = lim | |||||||||||||||||||||||||||
Δx | Δx |
| sin 0,5 h *cos ( 0,25 π + 0,5 h) | |||||||||||||||||
= | ||||||||||||||||||
h |
|
π | √2 | |||
lim ( ... ) = 1 *cos | = | |||
4 | 2 |
cos(π/4 + Δx/2) | ||||||||
Możesz łopatologicznie wytłumaczyć czemu lim | zamieniłeś na | |||||||
|
π | ||
cos | ? | |
4 |
| |||||||||||
lim | = 1 | ||||||||||
|
| |||||||||||||||||||||||
... = | = | ||||||||||||||||||||||
|
| π | h | |||||||||||||
= | * cos ( | + | ) | ||||||||||||
| 4 | 2 |
sin 0,5 h | π | h | π | |||||
... = lim | * lim cos ( | + | ) = 1 *cos | = | ||||
0,5 h | 4 | 2 | 4 |
ab | a | b | ||||
Ale wstyd.. cały czas liczyłem tak jakby prawdziwe było | = | * | ![]() | |||
c | c | c |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |