as. ukosna
Misiek: Wyznaczyć as. ukośną
| | f(x) | |
a = lim |
| wyszło mi 0 |
| | x | |
x→+/−
∞
Pozostaje obliczyć lim(f(x)−ax)
x→+/−
∞
| | x | | +∞ | | +∞ | |
w takim razie lim |
| = [ |
| ]= [ |
| ] = ∞ |
| | f(x) | | ln∞ | | ∞ | |
x→+
∞
| | x | | −∞ | |
oraz lim |
| = [ |
| ] i tutaj nie wiem bo ln−∞ nie istnieje, wiec wyniku przy |
| | f(x) | | ln−∞ | |
prawostronnej nieskończoności nie ma?
7 sty 17:40
Misiek: | | x | |
Tam w lim |
| tym pierwszym zastosowałem regułe de'Hospitala, czy jak to sie tma pisalo |
| | f(x) | |
7 sty 17:43
Janek191:

Df = (0, +
∞) \ { 1}
7 sty 17:45
Janek191:
Asymptota pionowa: x = 1
Brak innych asymptot.
7 sty 17:47
Misiek: Chodzilo o wyzaczenie as. ykosnej a nie narysowanie od razu wykresu
7 sty 17:48
Janek191:
a = 0 − brak asymptoty ukośnej
7 sty 17:49
Misiek: Tzn. tak, ale chodzi mi czy dobrze to rozumowałem a nie od razu gotowe rozwiazanie.
7 sty 17:49
Misiek: Ale jeszcze mamy b, jezeli b wyjdzie liczba to mamy as. pozioma, ktora jest specjalna as ukosna
jezeli dobrze mowie.
7 sty 17:51
Mila:
Misiek, wykres pokazuje , że dla x→−∞ nie liczysz granic, bo
dziedzina f(x) to:
(0,∞)\{1}
x=1 asymptota pionowa
7 sty 18:16
Misiek: Ahhhh.... przeoczyłem. Dziękuję.
Mam jeszcze jeden problem. Bo chyba się zgubiłem w liczeniu drugiej pochodnej y, tak żeby mieć
dane odnośnie punktów przgięcia, wklęsłości, wypukłości. Ktoś pomoże?
7 sty 18:20
Mila:
| | x | | ln(x)−1 | |
f'(x)=( |
| )'= |
| |
| | lnx | | ln2(x) | |
| | | 1 | | 1 | |
| *ln2(x)−(ln(x)−1)*2ln(x)* |
| | | x | | x | |
| |
f "(x)= |
| = |
| | ln4(x) | |
7 sty 19:08
Misiek: Dziekuje bardzo Mila
7 sty 19:10
Misiek: | | 1 | |
Między 3 a 4 linijką jak patrzymy od góry. Gdzie zniknęło |
| |
| | x | |
7 sty 19:16
Misiek: Dobra, jestem ślepy

Nieważne
7 sty 19:17
Misiek: | | e2 | |
Punkt przegięcia tutaj wychodzi |
| ? Bo etrapez ma samo e2 |
| | 2 | |
7 sty 19:20
Mila:
7 sty 19:20
Misiek: Jeszcze jedno ostatnie już pytanie. Miejsce zerowe drugiej pochodnej wychodzi tylko e2?
7 sty 19:28
Mila:
f ''(x)=0
2−lnx=0
lnx=2
x=e2
1−lnx>0
1>lnx
x<e2
druga pochodna zmienia znak przy przejściu przez x0=e2
zatem ma w tym punkcie punkt przegięcia.
7 sty 19:29
Misiek: Pytam, z tego względu ze etrapez ma wykres jako parabole ktora przechodzi przez 1 i e2, wg.
mnie skoro jest jedno miejsce zerowe powinno przechodzić tylko przez e2. Powinna zaczynać się
od dołu patrząc z prawej strony z tego względu, że wspolczynnik przy najwyzszej potędze jest
ujemny.
7 sty 19:33
Mila:
Tylko w e2.
x=1∉D
7 sty 20:36