Dowód
XYZ: Zad.
Jeśli (an)n∊N , (zn)n∊N zdefiniowane przez zn = r−n * an, dla ⋀n∊N
Oraz zbiór ciągów T, jest zdefiniowany przez:
⋀n∊N, an+2 = A* an+1 + B * an
Do tego jest też podane równanie charakterystyczne:
(X) t2 − At − B = 0
Wykaż, że jeśli a ∊ T ⇔ Dla wszystkich n należących do liczb naturalnych, an = Cnrn +
Drn
Gdzie C = r*a1 − a0 i D = a0
Mam pomysł na pokazanie tej zależności, dlatego zależy mi na uzyskaniu wartości C i D.
Jednak jak wykonuję następujące czynności coś mi nie wychodzi (dla C):
a0 = D
a1 = Cr + a0 * r
Z czego wiemy, że a1 = z1 * r, oraz a0 = z0
Więc, poprzez podstawienie uzyskamy:
z1 * r = Cr + z0 * r
C = z1 − z0
Dlatego właśnie mam pytanie, czy mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie popełniam błąd albo lukę w
rozumowaniu(bo nie mogę go
znaleźć, a próbowałem już na różne sposoby dojść do tego)?
(A zależy mi na tym aby dojść do wartości C, ponieważ wiem jak ze zbioru T przejść do równania
an = Cnrn + Drn, więc znając sposób na pokazanie, że C faktycznie ma wartość taką jaką
podali w zadaniu, mam prawie cały dowód, a raczej tak mi się wydaje)
Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas!
7 sty 17:39
XYZ: Poprawa do an = Cnrn + Drn
To jest: an = Cnrn + Drn
7 sty 17:40