dsa
zzz: Trudne
wyznacz asymptote ukośną
| | 1 | | cos(1−3x) | |
f(x) = |
| x + |
| |
| | 4 | | √x2 +1 | |
Prosze o pomoc, chociaż jak zacząć, dziękuję
7 sty 17:17
'Leszek: y= ax+b
| | f(x) | | 1 | | cos (1−3x) | |
a= lim |
| = lim [ |
| + lim |
| ] = 1/4 |
| | x | | 4 | | x*√x2 +1 | |
7 sty 17:22
jc: Jakie tam trudne. Asymptota: y=x/4.
Widać przecież, że f(x)−x/4 →0.
7 sty 17:22
jc: Nieco trudniejsze. Znajdź asymptoty funkcji f(x)=ln(5+3e2x+2e−7x).
7 sty 17:25
Janek191:
7 sty 17:26
zzz: | | cos(1−3x) | |
lim |
| = Jak się z tym cosinusem uporać bo miałem problem? |
| | x*√x2 + 1 | |
7 sty 17:29
zzz: jc Jak sobie poradzić z dziedziną w tym przykładzie?
7 sty 17:31
jc: Skoro nie podałem dziedziny, to znaczy, że funkcja jest określona na całek prostej.
7 sty 17:33
zzz: Potem spróbuję, narazie proste przykłady są wyzwaniem:
D = R − {2}
| | 1 | |
lim x−−−>2− x * e |
| = wychodzi że granica jest 0 |
| | x − 2 | |
| | 1 | |
lim x−−−>2+ x * e |
| = ∞ |
| | x − 2 | |
Czyli x=2 jest asympt. pionową llewostronną
Dobrze? Bo w odpowiedziach mam ze x = 0 jest obustronną
7 sty 17:37
7 sty 17:38
zzz: sorry.
7 sty 17:39
zzz: x* e1/x−2
7 sty 17:45
zzz: Ktoś coś? Bo wydaje mi się że dobrze zrobiłem
7 sty 18:01
Krzychu: wg mnie błąd w odpowiedziach
7 sty 18:39