Układ odniesienia
Iks: Układ odniesienia s' porusza się wzdłuż osi X układu s ze stałą predkością v bliską prędkości
światła c. W układzie s' wypromieniowana jest pod kątem α' wiązka światła. Znajdź kąt α jaki
tworzyć będzie ta wiązka z osią układu spoczynkowego.
7 sty 17:03
Iks: up
7 sty 18:46
g:
Skupmy się na dwóch zdarzeniach: wypromieniowanie wiązki, które nastąpiło w obu układach
we współrzędnych X,Y,t=0,0,0, oraz późniejszemu zdarzeniu (np. gdy wiązka napotkała
jakąś przeszkodę) o współrzędnych X,Y,t i X',Y',t'.
Mamy zależności:
Y' = Y
t = (t' + X' v/c2) / √1−(v/c)2
X' = ct' cos(α')
sin(α') = Y' / (ct')
sin(α) = Y / (ct) = sin(α') * √1−(v/c)2 / (1+(v/c) cos(α'))
7 sty 23:12