matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź czy szereg jest zbieżny czy rozbieżny
MiHow:
Bardzo prosiłbym o pomoc w sprawdzeniu zbieżności/rozbieżności tych szeregów
∞
∑ n/(n+1)! n=1
∞
∑ 7
n
/2
n
−
1
*3
n
+
1
n=1
∞
∑ (−1)
n
/2n+1 n=1
7 sty 16:42
'Leszek:
7
n
2) a
n
=
= (2/3)*(7/6)
n
→
∞
, rozbiezny .
2
n−1
* 3
n+1
lub
7
n
a
n
=
* 3
n+1
= ( 21/3)
n
*6 →
∞
,rozbiezny
2
n−1
7 sty 17:04