pochodna z pierwiastkiem
adeater: Hej
Mam do obliczenia pochodną z
√−4x+2
| | 1 | | 2 | |
Wychodzi mi |
| , jednak prawidłowy wynik powinien być − |
| |
| | 2√−4x+2 | | √−4x+2 | |
Dlaczego dwójka jest ujemna i idzie na górę, a nie jak u mnie, dodatnia idzie na dół?
7 sty 16:09
Jerzy:
| | −4 | |
(−4x + 2)' = −4 oraz |
| = − 2 |
| | 2 | |
7 sty 16:16
Jerzy:
To pochodna funkcji złożonej:
| | 1 | | 2 | |
f'(x) = |
| *(−4) = − |
| |
| | 2√−4x + 2 | | √−4x+2 | |
7 sty 16:17
adeater: Właśnie, teraz zobaczyłem, że trzeba było to potraktować jako funkcję złożoną.
Dzięki Wam!
7 sty 16:25