równanie
kuba: Rozwiąż w liczbach naturalnych x2+y2+xy=283
7 sty 16:07
M:
15 mar 06:08
AC:
(x;y)=(6;13),(13;6)
17 mar 22:19
Mariusz:
AC no dobrze podałeś wynik
A może pochwalisz się jak go otrzymałeś
Zgadywałeś ?
Jeżeli zgadujemy to można łatwo wyeliminować możliwość że
x,y są obydwie liczbami parzystymi
x=2k , k ∊ ℕ
y=2m, m ∊ ℕ
4k2+4m2+(2k)*(2m) = 283
4k2 + 4m2 + 4km = 283
4(k2+m2 + km) = 283
Lewa strona jest podzielna przez 4 a prawa strona nie jest
Mamy zatem sprzeczność
Sprawdzamy takie pary że
x = 2k+1
y = 2m
(2k+1)2+4m2+(2k+1)(2m) = 283
4k2+4k+1+4m2+4km+2m = 283
4k2 + 4m2+4km+4k+2m = 282
2(2k2+2m2+2km+2k+m) = 282
2k2+2m2+2km+2k+m = 141
2(k2 + k) +m(2m+2k+1) = 141
Wyrażenie 2(k2 + k) +m(2m+2k+1) musi być podzielne przez 3
Gdyby to chciał rozpatrywać przypadkami to byłoby ich 9
20 mar 18:22