całkowanie przez podstawianie
Kamil: witam, uczę się całkować, przez podstawianie, ale nie mam pomysłu, co by tu podstawić za t.
7 sty 16:06
ula: podsatw x=t2
7 sty 16:08
Kamil: czyli t=√x?
7 sty 16:10
ula: tak
7 sty 16:14
Kamil: podstawienie nie wychodzi, bo
t=
√x
dx=2
√xdt
7 sty 16:18
jc: Jak napisała ula? x=t
2, dx=2tdt.
| | 2t dt | |
Twoja całka = ∫ |
| = ... |
| | 1+t | |
7 sty 16:19
jc: | | t | | (1+t)−1 | | 1 | |
Dla ułatwienia: |
| = |
| =1− |
| . |
| | 1+t | | 1+t | | 1+t | |
7 sty 16:23
Kamil: nie bardzo rozumiem 1 rzeczy
bo ogólnie podstawianie wygląda tak
t=wyrażenie z x−em
dt=(wyrażenie z x−em)'*dx
a jak u mnie jest
t2=x
to jak wyliczyć dt?
7 sty 16:34
jc: ∫ f(x) dx = ∫f(g(t)) g'(t) dt
Ty przechodzisz od lewej do prawej.
x=g(x), dx=g'(t) dt
Bywa, że przechodzi od prawej do lewej.
∫ (sin t2) t dt = (1/2)∫ (sin t2) (t2)' dx = (1/2) ∫ sin x dx, x=t2.
7 sty 16:52