matematykaszkolna.pl
Zadanie dowodowe XYZ: Zad. Jeśli (an)n∊N , (zn)n∊N zdefiniowane przez zn = r−n * an, dla ⋀n∊N Oraz zbiór T jest zdefiniowany przez: ⋀n∊N, an+2 = A* an+1 + B * an Pokaż, że jeśli a ∊ T ⇔ Dla wszystkich n należących do liczb naturalnych, an = Cnrn + Drn Gdzie C = ra1 − a0 i D = a0 Mam pomysł na pokazanie tej zależności, dlatego zależy mi na uzyskaniu wartości C i D. Jednak jak wykonuję następujące czynności coś mi nie wychodzi (dla C): a0 = D a1 = Cr + a0 * r Z czego wiemy, że a1 = z1 * r, oraz a0 = z0 Więc, poprzez podstawienie uzyskamy: z1 * r = Cr + z0 * r C = z1 − z0 Dlatego właśnie mam pytanie, czy mógłby ktoś mi powiedzieć gdzie popełniam błąd(bo nie mogę go znaleźć, a próbowałem już na różne sposoby dojść do tego)? (A zależy mi na tym aby dojść do wartości C, ponieważ wiem jak ze zbioru T przejść do równania an = Cnrn + Drn, więc znając sposób na pokazanie, że C faktycznie ma wartość taką jaką podali w zadaniu, mam prawie cały dowód, a raczej tak mi się wydaje) Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas!
7 sty 15:42