zadanie
Lola: zbadaj w zależności od parametru m liczbę roziązań równania
a) |x| = 2m − 6
b) |x−m| = 2m − 3
c)|2x − 10| = | m−1|
Moze ktos mi wytlumaczyc jak to zrobic?
3 lut 17:33
Lola:
3 lut 17:50
diunaj: a) Wartość bezwzględna jest albo większa albo równa zero,więc...
2m − 6 ≥ 0
2m ≥ 6
m ≥ 3 ⇔ m ∊ <3; + ∞)
b,c na takiej samej zasadzie
3 lut 17:59
diunaj: a) myślałem, że chodzi o to kiedy ma rozwiązania, a tu trzeba zbadać, wiec rozwiązania ma dla
podanego przedziału,a jest sprzczne dla (−∞; 3), nigdy nie jest tożsamościowe
3 lut 18:02
Lola: ?
3 lut 18:27
Lola: w a) bedzie cos takiego
x= −2m+6 i
x= 2m −6
w b) na tej samej zasadzie a w c) trzeba rozpatrywac w 4 przypadkach? tylko co dalej?

jak
wyznaczyc te wartosci parametru m?
3 lut 18:38
Lola:
3 lut 18:52
Lola:
3 lut 19:15