Logarytmy
Madzia: Logarytmy.
a) Oblicz wartość wyrażenia:
log√128+log32do potęgi jednej trzeciejlog2√2
(w liczniku jest logarytm z pierwiastka ze 128 dodać logarytm z 32 do potęgi jednej trzeciej,
w mianowniku jest logarytm z dwóch pierwiastków z 2 − piszę słownie, bo może być nieczytelne)
b) Oblicz log1827, jeśli log184 = a.
c)Wiadomo, że log5 = a. Oblicz: log4, log2, log√2, log40.
7 sty 15:12
5-latek: | | 10 | |
log2= log |
| = log10−log5 = 1−a |
| | 5 | |
log4= log2
2= 2log2 podstaw i polcz
| | 1 | |
log√2= log21/2 = |
| log2 podstaw i policz |
| | 2 | |
log40= log(4*10}= log4+log10 podstaw i policz
7 sty 17:45