matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę:
Matt:
3
xctg2x
lim x −> 0
1
1−4
1/x
lim x −>0
−
sin2(x−2)
x
2
+x−6)
lim−>2
−
7 sty 15:06
Kamil:
3
3sin2x
6cos2x
6
=
=
=
=6
xctg2x
xcos2x
cos2x+x(−2sin2x)
1
reguła De L'Hospitala
7 sty 15:25