Rozwiąż równanie
Ada: √3x −1 = x +2√3
Jak to ugryźć? Podnosząc obustronnie do kwadratu? A delta to 104? dobrze myślę?
7 sty 14:32
Jerzy:
| | 2√3 + 1 | |
√3x − x = 2√3 + 1 ⇔ x (√3 − 1) = 2√3 + 1 ⇔ x = |
| |
| | √3 − 1 | |
7 sty 14:34
iteRacj@:
to rówanie liniowe i tak je rozwiązujesz
√3x −1 = x +2
√3
wyrazy w których występuje niewiadoma na jedną stronę, liczby na drugą
√3x −x = 1 +2
√3
x(
√3−1) = 1 +2
√3
7 sty 14:37
Ada: Po usunięciu niewymierności z mianownika otrzmujemy
7 sty 14:43
Ada: tak?
7 sty 14:43
iteRacj@: wynik się zgadza
7 sty 14:53