trygonometria
trygonometria: cos4 pi/12 − sin4 pi/12 =?
Jak to obliczyć po kolei?
7 sty 14:25
Jerzy:
a4 − b4 = (a2 + b2)(a2 − b2) = (a2 + b2)(a + b)( a − b)
7 sty 14:27
trygonometria: i co dalej? w tablicach nie ma pi/12
7 sty 14:28
7 sty 14:34
Jerzy:
Poszedłem za daleko z tym rozkładem

cos
2α − sin
2α = cos2α
7 sty 14:43
Mila:
cos64 pi/12 − sin64 pi/12 =
| | π | | π | | π | | π | |
=(cos2 |
| −sin2 |
| )*(cos2 |
| +sin2 |
| )= |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | π | | π | | √3 | |
=cos(2* |
| )*1=cos |
| = |
| |
| | 12 | | 6 | | 2 | |
7 sty 18:23
PW: Długo się domyślałem, cos64pi/12 to po prostu cos
4(pi/12) (nad szóstką jest "daszek od
potęgowania")
7 sty 18:29
Mila:
No to , rzeczywiście popisałam się, skopiowałam i tak wyszło
7 sty 18:40