całka nieoznaczona heelp
wiki: czy ktoś mógłby mi rozwiązać kilka całke? nie wychodzą mi ani metoda podstawiania ani przez
części , prosze

e
(3*x)/(1+e
x)
xln(x
2−3)
log3(x)
x
2 * arctgx
7 sty 13:49
wiki: poprawka
e (3*x) /(1+ex) − e do potegi 3x
7 sty 13:51
Jerzy:
| | (ex)3 | | (ex)2*ex | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | 1 + ex | | 1 + ex | |
teraz podstawienie: 1 + e
x = t ; e
xdx = dt
| | (t − 1)2 | |
i masz całkę: ∫ |
| dt = ..... i chyba już dasz radę. |
| | t | |
7 sty 13:54
Jerzy:
Druga przez części ..... pokaż jak liczysz ?
7 sty 13:56
jc:
t = e
x
dt = e
x dx
| | e3x | | t2 | | (t2−1)+1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫(t−1+ |
| ) dt = ... |
| | 1+ex | | 1+t | | 1+t | | 1+t | |
7 sty 13:57
Jerzy:
| | 1 | |
∫log3xdx = |
| ∫lnxdx ...... i przez części. |
| | ln3 | |
7 sty 13:57
Jerzy:
Ostatnia przez części: u = arctgx v' = x2
7 sty 13:58
wiki: w ostatnim tak tez robiłam i potem miałam 1/3 *x3*arctgx−1/3 całka z x3 / x2+1 która znów
nie wychodziła mi żadną metodą bo się zapętlałam w to samo
7 sty 14:05
jc: | | x3 | |
∫ x2 arctg x dx = (1/3) ∫(x3)' arctg x dx = (x3 arctg x)/3 − (1/3)∫ |
| dx |
| | 1+x2 | |
| | x3 | | x | |
∫ |
| dx = ∫(x− |
| ) dx = [x2 − ln(1+x2)]/2 |
| | 1+x2 | | 1+x2 | |
7 sty 14:09
Jerzy:
podstawienie: x
2 + 1 = t ; 2xdx = dt
7 sty 14:10
jc: wiki, po arctg stawiamy spację, x3/x2+1 = x+1, a nie tak, jak oczekujesz x3/(x2+1).
7 sty 14:13
wiki: a czy te rozłozenie tego na x− x?1+x2 to jest metoda prob i błedów czy jest tu zastosowana
jakas metoda onkretna?
7 sty 14:19
wiki: przepraszam, x − (x / (x2 +1 ))
7 sty 14:20
jc: To zwykłe dzielnie wielomianów.
x − x/(x2+1). Nie potrzebujemy dodatkowego nawiasu.
Matematycy przyjęli pewne zasady, które pozwalają unikać dużej liczby nawiasów.
Po prostu przyjmujemy, że najpierw potęgujemy i liczymy silnię,
potem mnożymy i dzielimy (od lewej do prawej),
na koniec dodajemy i odejmujemy (od lewej do prawej).
Symbol pierwiastka i kreska ułamkowa (nie ukośnik, dwukropek, czy inny znak),
zastępują wprowadzają niewidoczny nawias.
Czy na prawdę nie już uczą takich rzeczy? A potem widuje się takie cuda.
No ten brak spacji po nazwach funkcji sprawiający, utrudniający czytanie.
Tak, jakby nikt nie zaglądał do książek.
7 sty 14:52