Równania zespolone
JakiśTam:

Cześć.
Chcę rozwiązać równanie zespolone z wyznaczeniem zmiennej z.
Jakby co, znak po równości to 3. Wybaczcie rysunek, ale nie wiedziałem, jak w edytorze oznaczyć
sprzężenie.
Próbowałem podmienić z = x+iy oraz sprzężenie z = x−iy, ale wychodziły mi inne wartości, niż
wpisane w odpowiedziach − z = 2.
Będę wdzięczny za wskazanie etapów rozwiązania problemu.
7 sty 13:30
karty do gry : |x − 1| + x = 3
|x − 1| = 3 − x
dla x ≤ 3 po podniesieniu stronami do kwadratu:
x2 − 2x + 1 = 9 − 6x + x2
4x = 8
x = 2 ≤ 3, więc jest rozwiązaniem.
7 sty 13:32
Pytający:
|z−1| jest liczbą rzeczywistą, więc sprzężenie z jest również liczbą rzeczywistą, gdyż ich suma
to liczba rzeczywista (3)
z=x+yi, y=0
I masz równanie, jakie napisał karty do gry.
7 sty 14:05
'Leszek: | x+iy −1| + x−iy =3
√(x−1)2 +y2 = (3−x) +iy
(x−1)2 +y2 = (3−x)2 +2(3−x) i y− y2
x2 −2x +1 +y2= 9 −6x +x2 −y2 +(6−2x) i y
(4x +2y2 −8) − ( 6 −2x) iy = 0
Czyli (6−2x) y 0 oraz y2 +2x −4 = 0 ⇒ .......
7 sty 14:16