matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbior punktow
Damian:
przedstawic na plaszczyznie zbior punktow (x,y) spełniających równanie gdzie przy x oznacza zaokraglenie w dół a przy y zaokraglenie w góre
7 sty 12:59
Pytający:
To nie jest zaokrąglanie w górę/dół:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pod%C5%82oga_i_sufit
. Równanie zapiszę tak: (floor(x))
2
+ceil(y
2
)=10. Można rozpatrzeć przedziały: • x∊<0,1) ⇒ (floor(x))
2
=0
2
=0 ceil(y
2
)=10 ⇒ 9<y
2
≤10 • x∊<−1,0)∪<1,2) ⇒ (floor(x))
2
=1
2
=1 ceil(y
2
)=9 ⇒ 8<y
2
≤9 • x∊<−2,−1)∪<2,3) ⇒ (floor(x))
2
=2
2
=4 ceil(y
2
)=6 ⇒ 5<y
2
≤6 • x∊<−3,−2)∪<3,4) ⇒ (floor(x))
2
=3
2
=9 ceil(y
2
)=1 ⇒ 0<y
2
≤1
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+floor(x)%5E2%2Bceil(y%5E2)%3D10
7 sty 14:31
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick