proszę o rozwiązanie
Anna: | | km | |
Kolarz przejechał trasę o długości 180 km jadąc z prędkością 45 |
| |
| | h | |
ale po przebyciu 80% trasy z szedł z roweru i odpoczywał przez 48 min
Po odpoczynku wznowił jazdę .Ułóż wzór funkcji określającej odległość (w km) kolarza od mety
w zależności od czasu (w godzinach) jazdy.Ustal dziedzinę i sporządź jej wykres
S(t) = 180 − 45t D = (0 ; 4)
czy to jest dobrze
nie wiem jaki jest wykres i czy dobry jest wzór
7 sty 12:22
'Leszek: S(t) = v*t1 dla t =[ 0, t1 ], t1= 0,8*180 km/45 (km/h) = 3,2 h
S=0 , dla t2 = ( t1 , t1 + 48 min ] ⇒ t2 = [ 3,2 h ; 4 h ]
S(t) = 144 + v*t3 , t3 = 0,2*180 km/45 (km/h) = 0,8 h
7 sty 14:45
'Leszek: Obliczylem odleglosc od startu , od mety to nalezy odjac w kazdym przypadku : 180 − S(t) =
.....
7 sty 14:49
Anna: czy wykres będzie miał początek w (0;0) i będzie funkcją rosnącą , stałą i znowu rosnącą
A(0;0) do B(3,2 ; 144 ) odcinek AB
ale nie wiem jak ma wyglądać wykres
S(t) =Vt1 − t2*V0 + 144 +t3 czy taki będzie wzór funkcji
8 sty 19:35
: zależy co masz na osiach
8 sty 20:14
Anna: cd zadania to
Na osi argumentów przyjmij 2cm jako odpowiadającej 1 godzinie czasu
a na osi wartości 1 cm jako odpowiadający odcinkowi 20 km trasy
nie wiem czy to coś zmienia
ale dalej nie wiem jak ma wyglądać wykres
9 sty 14:15
Mr.y: Pomocy mam określić znak pierwiastka równania (jeśli istnieją) 4x kwadrat + 6x +1=0
11 sty 17:54