Pochodne poprawka jednego i drugie zadanie
kleszcz: Dwa zadania odnośnie pochodnych do sprawdzenia czy wynik końcowy jest poprawny i
ewentualne uwagi, dziękuję i pozdrawiam wasz Kleszcz xD
>
http://ifotos.pl/z/qxanxpw
>
http://ifotos.pl/z/qxanxpa
Stronka jest bezpieczna, bez wirusów ifotos.pl
7 sty 12:06
Pytający:
(xn)'=nxn−1
W pierwszym namieszałeś:
f(x)=2x−5−7x3/4+x−1/3−3
f'(x)=2*(−5)x−5−1−7*(3/4)x3/4−1+(−1/3)x−1/3−1=
=−10x−6+(−21/4)x−1/4+(−1/3)x−4/3
Drugie rozwlekle, ale dobrze. Można od razu wymnożyć (oba nawiasy to wielomiany):
f(x)=(x−5x2)(2−3x)=15x3−13x2+2x
f'(x)=45x2−26x+2
7 sty 13:09
kleszcz: Ale co tam w tym pierwszym mi wyszło, starałem się wszystko pod wzór dać xD?
7 sty 16:32
kleszcz: nie
7 sty 16:32
kleszcz: ?
8 sty 20:20
Pytający:

Zadaj pytanie jeszcze raz (po polsku powinienem zrozumieć).
8 sty 20:33
kleszcz: tam skorzystałem z tego 1/xa = x do potęgi −a > i według tego wychodzi x do potęgi −1/3
8 sty 20:43
kleszcz: aha wiem wymnożone 7 * 3 to rozumiem.
8 sty 20:45
kleszcz: A jeszcze widzę co jest źle po prostu zamiast potęgi i nx n−1 zrobiłem a * f'(x) w jednym
8 sty 20:54
kleszcz: Ale w drugim akurat ty się rypnąłeś co jest możliwe bo tego pełno ale tam (x−5x2) + (2−3x)
8 sty 20:59
kleszcz: jest
8 sty 20:59
kleszcz: Ale to pierwsze rzeczywiście miałem błąd dziękuję, wyłapałem go już.
8 sty 21:00
Pytający:
Nie rypnąłem się, dobrze napisałem (o ile Ty dobrze zapisałeś u siebie funkcję). I proszę
bardzo.
8 sty 21:08
kleszcz: Ale w takim razie przecież zgodnie z kolejnością wykonywania działań musimy najpierw przemnożyć
i dopiero później dodać.
8 sty 21:10
kleszcz: Czyli pochodną można mnożyć przez nawias?
8 sty 21:26