zad
pytanie: Dany jest punkt P = (0,4) i okrąg o równaniu:
x2 +y2 − 6x + 4 = 0.
Znajdź równania stycznych do tego okręgu przechodzących przez punkt P oraz
miarę kąta ostrego między tymi stycznymi.
7 sty 10:53
pytanie:
7 sty 11:05
pytanie:
7 sty 11:26
PW:
(1) (x−3)2+y2=5
− okrąg ma środek S=(3.0) i promień o długości √5.
Jeżeli Q=(x,y) jest punktem styczności, to trójkąt PQS jest prostokątny (promień SQ jest
prostopadły do stycznej PQ).
Twierdzenie |Pitagorasa daje
|PQ|2 + |QS|2=|PS|2
|QS|2=5, |PS|2=32+42=25. a więc
|PQ|2=25−5=20
(2) x2 + (y−4)2 = 20
Współrzędne punktu Q spełniają układ równań (1) i (2).
Po wyliczeniu tych współrzędnych (oczywiście będą dwie pary liczb Q1=(x1,y1) oraz
Q2=(x2,y2) spełniających układ równań) prowadzimy styczne PQ1 i PQ2 itd.
7 sty 11:41