trygonometria
norek: | | 1 | |
Jeśli wiemy, że maksimum dla |
| wynosi 2, dla 0°≤x≤360°, jak znaleźć k? |
| | 4sin(x)+3cos(x)+k | |
Maksimum jest wtedy, kiedy pochodna wynosi 0, więc:
4cos(x)−3sin(x)=0
Ale co dalej? Jak otrzymać x=....
Powinny wyjść dwie wartości, potem tylko trzeba podstawić do przekształconego wzoru, czyli:
k=−8sin(x)−6cos(x)+1
7 sty 10:20
norek: Mówiąc 2 wartości, mam na myśli oczywiście x=coś i x=coś+180°.
7 sty 10:38
jc: −5 ≤ 4 cos x + 3 sin x ≤ 5
Prawa równość jest przyjmowana, jeśli cos x = 3/5, a sin x = 4/5.
Lewa dla przeciwnych znaków.
Maksimum = 2 oznacza, że minimum mianownika = 1/2, czyli k = 11/2.
7 sty 11:17
jc: Miało być: −5 ≤ 4 sin x + 3 cos x ≤ 5.
Reszta bez zmian.
7 sty 11:59
norek: Jak nazywa się ten wzór? I skąd się nagle wzięło k=11/2?
7 sty 12:09
jc: Iloczyn skalarny spełnia nierówność |u*v| ≤ |u| |v|.
u*v = |u| |v|, jeśli u, v mają ten sam kierunek
u*v = − |u| |v|, jeśli u, v mają przeciwny kierunek
u=(sin x, cos x)
v=(4, 3)
| | 1 | |
Dla jakiego k, max |
| = 2, przy m∊[−5,5]? |
| | m+k | |
7 sty 13:02