Rozwiąż równianie 2
abcd: 3cos(x+75)=sin(x−20)
7 sty 00:59
5-latek: np cos α= sin(π−α)
albo sinα= cos(π−α)
7 sty 01:06
abcd: tutaj to chyba nie pomoże
7 sty 01:08
abcd: pomoże ktoś ?
7 sty 12:48
Bogdan:
Można np. w ten sposób:
| | √6 + √2 | | √6 − √2 | |
sin75o = sin(45o + 30o) = |
| , cos75o cos(45o + 30o)= |
| |
| | 4 | | 4 | |
z tablic: sin20
o ≈ 0,342, cos20
o ≈ 0,9397
−−−−−−
3cosx cos75
o − 3sinx sin75
o − sinx cos20
o + sin20
o cosx = 0
cosx( 3cos75
o + sin20
o) = sinx(3sin75
o + cos20
o)
| sinx | | 3cos75o + sin20o | |
| = |
| |
| cosx | | 3sin75o + cos20o | |
| | 3cos75o + sin20o | |
tgx = |
| |
| | 3sin75o + cos20o | |
z tablic: sin20
o ≈ 0,342, cos20
o ≈ 0,9397
7 sty 14:08
abcd: Dzięki za odpowiedź. Nie do końca przemiawia jednak do mnie podstawianie wartości sin20 ≈
0,342, cos20 ≈ 0,9397, gdyż są to tylko przybliżenia.
Czy jest może jakiś inny sposób na rozwiązanie tego równania ?
Mam jeszcze jeden przykład, z którym nie mogę sobie poradzić:
sinx=3sin(x−π/6).
7 sty 14:28
Bogdan:
| 1 | |
| = cos(3*20o) = 4cos320o − 3cos20o |
| 2 | |
| | 1 | |
cos202 = x, 4x3 − 3x − |
| = 0, można spróbować rozwiązać to równanie. |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | π | | π | |
sinx = 3sinx cos |
| − 3sin |
| cosx |
| | 6 | | 6 | |
| | sinx | |
można doprowadzić do |
| = ... ⇒ tgx = ... |
| | cosx | |
7 sty 14:49
Bogdan:
chochlik

cos20
o = x
7 sty 14:55