Rozwiąż równanie
abcd: six=3sin(x−π/6)
7 sty 00:53
5-latek: sinx= 3sin(x−π/6)
Pytanie Kiedy dwa sinusy sa rowne ?
7 sty 01:08
abcd: kiedy argumenty różnią się o 2kπ
7 sty 01:10
5-latek: Kiedy ich argumety sa rowne . Dobranoc .
7 sty 01:13
abcd: tam jest jeszcze "3". ona nic nie wnosi?
7 sty 01:22
iteRacj@: korzystam ze wzoru na sinus różnicy kątów
| | √3 | | 1 | |
sin(x−π/6)=sin(x)*cos(π/6)−cos(x)*sin(π/6)=sin(x)* |
| −cos(x)* |
| |
| | 2 | | 2 | |
przekształcam wyjściowe równanie:
sin(x)= 3sin(x−π/6)
3sin(x−π/6) − sin(x)= 0
| | √3 | | 1 | |
3sin(x)* |
| −3cos(x)* |
| −sin(x)= 0 |
| | 2 | | 2 | |
| 3*√3−2 | | 3 | |
| sin(x)−cos(x)* |
| =0 |
| 2 | | 2 | |
(3*
√3−2)sin(x)=3*cos(x)
jeśli cos(x)≠0
7 sty 01:45