Granice funkcji
Mikołaj: Obliczyć granicę
1) lim x→0 3x2*sin4x
2) lim x→+∞ x*arccot(3x+1)
7 sty 00:18
5-latek: | | 3 | |
Pierwsza o ile sie nie pomyliem bo liczylem w pamieci to = |
| |
| | 8 | |
druga na razie nie wiem
7 sty 00:29
Basia :
Ad.1
pomnóż licznik i mianownik przez 4
Ad.2
| | arccot(3x+2) | |
zapisz tak = |
| |
| | 1/x | |
i zastosuj regułę de l Hospitala
7 sty 00:30
Mikołaj: Rzeczywiście w pierwszej mi również wyszło 3/8 ale w odpowiedzi jest 6 to prawdopdobnie błąd, a
co do drugiej da się to jakoś inaczej zrobić bo nas nie uczyli de l Hospitala
7 sty 00:32
iteRacj@:
| | 3x | | 4*3*x | |
limx→0 ( |
| ) = limx→0 ( |
| )= |
| | 2*sin(4x) | | 4*2*sin(4x) | |
| | 3 | | 4x | | 3 | |
= limx→0 ( |
| * |
| )= |
| |
| | 8 | | sin(4x) | | 8 | |
7 sty 00:33
5-latek: Zapisze sobie ten sposob jest dla mnie interesujacy
ja korzystalem z tego ze nieskonczenie male 3x i sin4x zastapilem nieskonczenie malymi
rownowaznymi (3x) i (4x)
7 sty 00:37
'Leszek: 2) lim ( x * arccos(3x+1)) , dla x →∞
Dziedzina : −1 ≤ 3x +1 ≤ 1 ⇒ 2/3 ≤ x ≤ 0
Czyli lim (x* arccos(3x+1)) = ∞, dla x→∞
7 sty 09:29