.
xyz: Dla funkcji f(x)=x4e−3x wyznaczyć
a) przedziały , w których funkcja maleje i jest wypukła w dół (∪ ),
b) przedziały, w których funkcja rośnie i jest wypukła w górę (∩ ).
f(x)'=x3e−3x(4−3x)
f(x)'=0 dla: x=0 i x=4/3
(−∞,0) f↘ (0;4/3) f↗ (4/3;∞) f↘
f(x)''=3x2e−3x(3x−2)(x−2)
f(x)''=0 dla x=0 x=2/3 x=2
(−∞,0)∩ (0;2/3)∪ (2/3;2)∩ (2,∞)∪
Moje odpowiedzi to a) (2,∞) b) (2/3;4/3)
A prawidłowa odpowiedź to a) (2,∞) i (−∞,0) b) (2/3;4/3)
Gdzie popełniłem błąd?
6 sty 22:53
Qulka: zero jest pierwiastkiem podwójnym
6 sty 22:56
xyz: No i co z tego wynika?
7 sty 16:20
Qulka: że przed zerem i za zerem jest wypukła (druga pochodna nie zmienia znaku )
7 sty 22:51