6 sty 22:40
pytanie:
6 sty 22:45
pytanie:
6 sty 22:46
pytanie:
6 sty 22:47
Qulka: z podobieństwa trójkątów liczysz a
6 sty 22:54
Qulka: a=3/2
6 sty 22:59
Basia:
przekątna podstawy ostrosłupa D=6
√2
przekątna podstawy sześcianu d=a
√2
α −kąt między krawędzią boczną ostr. a płaszczyzną podstawy
| | a | | 2a | | 2a | |
tgα= |
| = |
| = |
| |
| | | | 6√2−a√2 | | √2(6−a) | |
2a = 2(6−a)
a=6−a
2a=6
a=3
6 sty 23:00
Qulka: tak

dla ułatwienia wzięłam 2a i zapomniałam

chyba idę spać
6 sty 23:01
pytanie: dzieki a
Wykaż, że jeśli suma trzech liczb jest podzielna przez 3, to także suma ich
sześcianów jest podzielna przez 3.
6 sty 23:39
Qulka: (a+b+c)3 = a3+b3+c3 + 3(......)
więc a3+b3+c3 = (a+b+c)3 − 3(....) = (3k)3 −3(...) = 3 ( 3k3 + (....)) = 3m
6 sty 23:43
Qulka: jak rozpiszesz potęgę to tam będą te 3 do wyciągnięcia wprost
6 sty 23:44
pytanie: dziękuje
6 sty 23:45