Granica
Konrad: oblicz granice
lim x−>∞(n−p2018{n2018−n2017}
p2018 to pierwiastek z 2018
6 sty 22:33
Basia : √2018 czy pierwiastek st.2018 ?
6 sty 23:20
Konrad: pierwsiatek stopnia 2018
6 sty 23:25
Basia : Potraktujmy to jak funkcję
p2018{n
2018−n
2017=p2018{n{2018}(1−1/n)}=n•(1−1/n)
1/2018
n−p2018{n
2018−n
2017=n−n•(1−1/n)
1/2018=n•[1−(1−1/n)
1/2018]=
[1−(1−1/n)
1/2018]/(1/n)
f(x) = tak jak wyżej tylko z x
przy x→+
∞
Licznik →0
Mianownik →0
Stosujemy regułę de lH
= lim[0−(1/2018)(1−1/x)
−2017/2018•(−1/x
2)]/(−1/x
2)=
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| |
| | 2018(1−1/x)2017/2018 | | 2018 | |
no to i granica tego ciągu musi być taka
Chyba gdzieś się pomyliłam. Jeszcze raz jutro sprawdzę
7 sty 00:19
Konrad: ok dzieki
7 sty 12:26
Konrad:
7 sty 12:26
Konrad: nie rozumiem tego rowiazania mogbly ktos pomoc ?
11 sty 19:40
Adamm: x=n, y=(n
2018−n
2017)
1/2018
lim
n→∞ n−(n
2018−n
2017)
1/2018 =
| | n2018−(n2018−n2017) | |
= limn→∞ |
| = |
| | x2017+x2016y+...+y2017 | |
| | 1 | |
= limn→∞ |
| = |
| | (x/n)2017+(x/n)2016(y/n)+...+(y/n)2017 | |
= 1/2018
11 sty 19:48
Basia: to koszmarnie wygląda z powodu tego pierwiastka
też bym chyba nic nie zrozumiała
nie wiem jak to tutaj lepiej napisać,bo nawet na kartce zapis jest paskudny
11 sty 19:59
Adamm: za pomocą potęgi
oczywiście
11 sty 19:59
Konrad: a ten mianownik ktos wytlumaczy w zapisie adama?
11 sty 20:04
Adamm: wzór skróconego mnożenia
(x−y)(xn−1+xn−2y+...+yn−1)=xn−yn
11 sty 20:05
Konrad: w sensie skad wiem ze 2018 przerpaszam bo moze byc banal a czesto mam tak ze staje w takich
sytuacjach
11 sty 20:11
Adamm: bo chcesz się pozbyć pierwiastka
11 sty 20:13
Konrad: ale ze z tego mianownika jak n−>∞ ulamek jest rowny 2018
11 sty 20:14
Adamm: bo masz 2018 wyrazów z czego każdy z nich dąży do 1
11 sty 20:20
Konrad: ale przeciez przez x=n napisales tak i potem dzielisz x/n przeicez to jest
∞/∞ a to jest nieoznaczony
11 sty 20:31
Adamm: aha
czyli twoim zdaniem n/n nie dąży do niczego, w końcu to symbol nieoznaczony
11 sty 20:34
Adamm: głupota
11 sty 20:35