Oblicz wartość wyrażenia
Szymon: Jaka jest cyfra jednosci wartosci wyrazenia 17 do potęgi 2018 + 13 do potęgi 2018. Uzasadnij
odpowiedź.
6 sty 22:32
Qulka: 0
6 sty 22:46
Qulka:
bo cyfry jedności przy mnożeniu 17 to 7, 9, 3, 1, 7, 9, 3, 1, 7, 9, 3, 1, 7 czyli co 4 się
powtarzają czyli po 2018 będzie 9
bo cyfry jedności przy mnożeniu 13 to 3, 9, 7, 1, 3, 9, 7, 1, 3, 9, 7 czyli co 4 się
powtarzają czyli po 2018 będzie 9
po odjęciu jest 0
6 sty 22:49
Szymon: Wielkie dzięki
Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie
Oblicz wartość wyrażenia bez używania kalkulatora i mnożenia pisemnego
(122018 x 244035 − 122017) : ( 122017 x 244035 + 122018 )
6 sty 23:05
Qulka: | (a+1)(2a+1)−a | | a(2a+1)+2a+1−a | |
| = |
| = |
| a(2a+1)+a+1 | | a(2a+1)+a+1 | |
| | a(2a+1)+a+1 | |
= |
| = 1 |
| | a(2a+1)+a+1 | |
6 sty 23:11
6 sty 23:24
Qulka: 
ewidentnie nie ma znaczenia co jest napisane (powiedziane)... ważne jest co chcemy
przeczytać (usłyszeć)
6 sty 23:38
Szymon: Domyśliłem się co do pierwszego zadania, że musiało nastąpić przeoczenie z plusa na minus,
dzięki za pomoc. Mam jeszcze trzy zadania, ale to już jutro. Przygotowuję się do testów i
Wasza pomoc jest niezastąpiona.
7 sty 00:01
Pytający:

Spytałbym o dowód tego twierdzenia... ale to aksjomat.
7 sty 00:03
Pytający:
To do
Qulki, oczywiście.
Szymon, proszę bardzo − namęczyłem się.
7 sty 00:05
Szymon: Proszę o pomoc;
zad.3
Środkiem symetrii rombu jest punkt (0,0).
Jednym z jego wierzchołków jest punkt (2,−2).
Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego rombu, jeśli jego pole wynosi 8.
zad. 4
Dane są dwa okręgi współśrodkowe. Cięciwa AB większego okręgu ma długość 40 cm
i jest styczna do mniejszego okręgu.
Oblicz pole pierścienia kołowego utworzonego przez te okręgi.
zad. 5
Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy i przecinającą wysokość stożka
w stosunku 2:3. Oblicz stosunek objętości brył powstałych po rozcięciu.
Liczę na Waszą nieocenioną pomoc.
7 sty 13:31
Szymon: Dzięki, że poświęcacie dla mnie swój cenny czas i męczycie się z moimi zadaniami.
Takich ludzi ze świecą szukać. Tylko pasjonaci matematyki podejmują wyzwania i pomagają takim
jak ja. Wielkie dzięki.
7 sty 13:36
7 sty 14:24
7 sty 14:31
Qulka:

d=2
√2 więc 2d=4
√2 pole =2d•2e/2 =4
√2•e=8 więc e=
√2
zatem B(−1;−1) C(2;−2) D(1;1)
7 sty 22:59
Szymon: Wielkie dzięki
8 sty 18:10