Równanie
Bartek: Jak rozwiązać takie równanie?
8xy−8x=0
4x
2+4y
2−5y+1=0
Robię tak:
8xy−8x=0
8x(y−1)=0
x=0 v (y−1)=0
x=0 v y=1
Co dalej z 4x
2+4y
2−5y+1=0 ?
| | 1 | |
Według kalkulatora wychodzi x=0 v y= |
| |
| | 4 | |
6 sty 21:56
Qulka: z pierwszego wychodzi LUB z drugiego I
czyli x=0 i y=1/4 LUB y=0 i x∊∅
6 sty 22:04
Basia:
dla x=0 masz 4y
2−5y+1=0 i to trzeba rozwiązać
Δ=25−16=9
dla y=1 masz 4x
2+4−5+1=0 4x
2=0 x=0 czyli masz parę x=0by=1
innych możliwości nie ma bo dla x≠0 dzielisz przez 8x i dostajesz y−1=0 czyli y=1
a to jest sprzeczność bo dla y=1 mamy x=0
czyli masz dwa rozwiązania
x=0 i y=
14
lub
x=0 i y=1
6 sty 22:09
Qulka:

miało być
z pierwszego że x=0
x=0 i y=1/4 lub x=0 i y= 1 dwa rozwiązania ( czerwone kropki)
LUB
z pierwszego że y=1
y=1 i x∊∅ brak rozwiązań
6 sty 22:12
Qulka: ech... zapomniałam że u mnie 1 kratka to 1/8 i źle narysowałam tę zieloną

za szybko

ale
ogólny sens widać
6 sty 22:13
Bartek: oki, problem rozwiązany, dziękuje!
6 sty 23:42