...
ania:): Uzasadnij, ze dla p,q e R, a e R − {0} rownanie 1 / (x−p) + 1 / (x−q) = 1/a2 ma zawsze
rozwiazanie.
6 sty 21:12
'Leszek: Doprowadz do wspolnego mianownika :
| 2x − q −p | | 1 | |
| = |
| |
| x2 −x(q+p) + pq | | a2 | |
Po uporzadkowaniu tego rownania otrzymasz : x
2 − ( p+q+2a
2)x + a
2(p+q) = 0
I Δ > 0 ,
6 sty 21:21
ania: pq chyba zostało zgubione?
6 sty 21:35
'Leszek: Tak ,masz racje , przedstawilem Ci metode , duzo szybciej takie zadanie robi sie na
kartce papieru niz w tym edytorze , wiec zrob spokojnie na kartce papieru !
Powodzenia !
6 sty 21:39