Oblicz granicę ciągu zespolonego
adam: Znaleźć granicę ciągu liczb zespolonych z : N1 → C, którego n−ty wyraz zadany jest wzorem
zn := (42n−5n+2−sin√n)1/n + i(√n4−2n−n2−5)
Granica części urojonej to oczywiście −5, ale jak jak określić granicę części rzeczywistej?
Zakładam, że należy skorzystać z twierdzenia o trzech ciągach i że ma wyjść 16,
ale mam problem z odpowiednim oszacowaniem.
6 sty 21:09
Basia:
(4
2n−5
n+2−sin
√n)
1/n =
| | 5n | | sin√n | |
[42n(1−25* |
| − |
| ]1/n = |
| | 42n | | 42n) | |
| | 5n | | sin√n | |
42*[1−25* |
| − |
| ]1/n →16(1−0+0)0 = 16 |
| | 16n | | 42n) | |
6 sty 21:19
adam: Naprawdę dziękuję
6 sty 22:46