...
ania:): Dane są funkcje: f(x)= x−b / 3−x i g(x)= (−2x+1). Sprawdz, dla jakich wartosci parametru b
funkcje f i g maja jeden punkt wspolny, a dla jakich dwa punkty wspolne.
6 sty 21:04
Basia:
x∊R\{3}
f(x) = g(x)
x−b = (3−x)(−2x+1)
x−b = −6x+3+2x
2−x
2x
2−7x+3 = x−b
2x
2−8x+(b+3)=0
Δ=64−8(b+3)= 64−8b−24 = 40−8b = 8(5−b)
Δ=0 ⇔ b=5 (jedno rozwiązanie czyli jeden punkt wspólny)
Δ>0 ⇔ 5−b>0 ⇔ b<5 (dwa rozwiązania czyli dwa punkty wspólne)
6 sty 21:41
Basia: trzeba jeszcze sprawdzić czy któreś z nich = 3
2*9−8*3+(b+3)=0
18−24 +b + 3 = 0
b=3
czyli dla b=3 też będzie tylko jedno rozwiązanie
6 sty 21:45
ania: dziekuje bardzo : )
6 sty 21:53