matematykaszkolna.pl
Zadanie z egzaminu mehh: oblicz granice ciągu: an = 7n − 6n − 5n
6 sty 20:43
'Leszek: lim 7n [ 1 − (6/7)n − (5/7)n ] →
6 sty 20:45
5-latek: Mysle ze bedzie + gdyz jest to wielomian i decyduje najwieksza potega
6 sty 20:46
jc: Dobry wieczór 5−latku emotka Czy w podręcznikach szkolnych jest traktowane, jak zwykła liczba? Czy zwykła granica i granica omawiane są równocześnie? Mam dwie książki do analizy, w jednej granicę = znalazłem tylko przy okazji reguły Hospitala, w drugiej pojawia się 100 stron po normalnej granicy,
6 sty 21:00
Basia: 5−latku to nie jest wielomian wielomianem nazywamy funkcję W(x) = anxn+an−1xn−1+.....+a2x2+a1x+a0
6 sty 21:03
5-latek: Dobry wieczor jc emotka Tak chyba w Kuratowskim jest = Natomiast Kuczma w Szeregacg liczbowych nawet domyka nieskonczonosc . tak Basiu masz racje
6 sty 21:08
5-latek: W repetytorium Zakrzewskich tez jest zapis = Dlaczego uwazasz ze to zly zapis ? czy powinno sie pisac →? Troche trudno bedzie sie przyzwyczic .
6 sty 21:18
iteRacj@: @jc w aktualnym podręczniku matematyki dla kl.III OE Pazdro te granice są omawiane jedna po drugiej, w sąsiednich podrozdziałach
6 sty 21:22
5-latek: Dobry wieczor iteRcj@ emotka
6 sty 21:27
iteRacj@: dobry wieczór : )
6 sty 21:30
jc: 5−latku, nie mam nic przeciwko granicom niewłaściwym. Nie chodziło też o notacje. Po prostu wydaje mi się, że na początku nauki lepiej nie mieszać granicy z granicą niewłaściwą. Zwykła granica trudnym pojęciem.
6 sty 21:42