Zadanie z egzaminu
mehh: oblicz granice ciągu:
an = 7n − 6n − 5n
6 sty 20:43
'Leszek: lim 7n [ 1 − (6/7)n − (5/7)n ] → ∞
6 sty 20:45
5-latek: Mysle ze bedzie +∞ gdyz jest to wielomian i decyduje najwieksza potega
6 sty 20:46
jc: Dobry wieczór 5−latku

Czy w podręcznikach szkolnych
∞ jest traktowane, jak zwykła liczba?
Czy zwykła granica i granica
∞ omawiane są równocześnie?
Mam dwie książki do analizy, w jednej granicę =
∞ znalazłem
tylko przy okazji reguły Hospitala, w drugiej pojawia się 100 stron po normalnej granicy,
6 sty 21:00
Basia: 5−latku to nie jest wielomian
wielomianem nazywamy funkcję W(x) = anxn+an−1xn−1+.....+a2x2+a1x+a0
6 sty 21:03
5-latek: Dobry wieczor
jc 
Tak chyba w Kuratowskim jest =
∞
Natomiast Kuczma w Szeregacg liczbowych nawet domyka nieskonczonosc .
tak
Basiu masz racje
6 sty 21:08
5-latek: W repetytorium Zakrzewskich tez jest zapis =∞
Dlaczego uwazasz ze to zly zapis ?
czy powinno sie pisac →∞? Troche trudno bedzie sie przyzwyczic .
6 sty 21:18
iteRacj@:
@jc w aktualnym podręczniku matematyki dla kl.III OE Pazdro te granice są omawiane jedna
po drugiej, w sąsiednich podrozdziałach
6 sty 21:22
5-latek: Dobry wieczor
iteRcj@
6 sty 21:27
iteRacj@:
dobry wieczór : )
6 sty 21:30
jc: 5−latku, nie mam nic przeciwko granicom niewłaściwym. Nie chodziło też o notacje.
Po prostu wydaje mi się, że na początku nauki lepiej nie mieszać granicy z granicą niewłaściwą.
Zwykła granica trudnym pojęciem.
6 sty 21:42