Liczby zespolone-wyznacz pozostałe pierwiastki równania
Meee: Liczba s0=1+i√2 jest jednym z rozwiązań równania s6−2s5+5s4−4s3+8s2−4s+6=0 wyznacz
pozostałe rozwiązania tego równania oraz wybierz spośród nich te które należą do zbioru
{z∊C:π/2<Argz≤π}.
6 sty 20:23
PW: Wiadomo, że jeżeli liczba s0 jest rozwiązaniem, to również liczba s̅0 jest rozwiązaniem.
Wobec tego wielomian dzieli się przez
(s−s0)(s−s̅0) = s2−(s0+s̅0)s+s0s̅0)=s2−(s0+s̅0)s+|s0|2=s2−2s+3
(na wszelki wypadek sprawdź rachunki).
Wykonanie dzielenia w(s):(s2−2s+3) sprowadzi problem do szukania pierwiastków wielomianu
czwartego stopnia − może będzie jakiś łatwy?
6 sty 20:53
Meee: Dziękuję, zadanie wyszło w(s)=(s
4+2s
2+2)(s
2−2
s+3)
6 sty 21:08