zad
pytanie: Wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba 24n+1 + 34n+1 jest podzielna
przez 5.
nie wiem jak ugryzc
6 sty 20:11
pytanie:
6 sty 20:13
iteRacj@:
dla n=10 ta suma nie jest podzielna przez 5
6 sty 20:15
pytanie: 24n+1+34n+1
6 sty 20:16
pytanie: sory
6 sty 20:16
PW: Badaj ostatnie cyfry obu składników.
6 sty 20:24
pytanie: nie rozumiem
6 sty 20:25
iteRacj@:
24n+1+34n+1=2*24n+3*34n= 2*16n+3*81n
ta suma ma dwa składniki
kolejne potęgi 16 → zawsze mają ostatnią cyfrę 6 →2*6=12 czyli ostatnią cyfrą tego składnika
zawsze jest 2
drugi składnik
kolejne potęgi 81 → zawsze mają ostatnią cyfrę 1 →3*1=3 czyli ostatnią cyfrą tego składnika
zawsze jest 3
czylli ostatnią cyfrą tej sumy jest 5
cała liczba jest wielokrotnością liczby 5
6 sty 20:26