kombinatoryka
Łukasz: ze zbioru {1,2,3,4,5,6} losujemy dwa razy bez zwracania po jednej liczbie. Oblicz
prawdopodobieństwo , że suma wylosowanych liczb wynosi 9, jeśli druga liczba jest liczbą nie
parzystą.
wszystkie liczby ze zbioru * nie parzyste
6 * 3 = 18
kiedy jest równa 9
6 3
4 5
2 możliwości
czyli wynik to 2/18
czy to jest dobrze?
6 sty 20:02
Basia: dobrze
6 sty 20:55
iteRacj@:
? losowanie bez zwracania, więc 5*3 =15 ?
6 sty 20:57
Łukasz: wydaje mi sie, ze masz racje powinno byc 15
6 sty 21:43
PW: Przepraszam, ale próbujecie rozwiązać zadanie na zasadzie "może pomnożyć, a może dodać, a może
liczymy ciągi, a może podzbiory, a może sposobem mieszanym?"
Podstawową rzeczą musi być zbudowanie modelu matematycznego − co jest zdarzeniem elementarnym,
a więc co liczymy. W treści zadania mówi się o "drugiej liczbie", czyli należy rozpatrywać
liczby w kolejności losowania − zdarzeniami elementarnymi są dwuelementowe różnowartościowe
ciągi tworzone z liczb 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Ciągów takich jest oczywiście 6
.5=30.
|Ω|=30,
przy czym każde zdarzenie elementarne jest jednakowo prawdopodobne.
Niech A oznacza zdarzenie "suma wylosowanych liczb jest równa 9", zaś B − "druga z liczb jest
nieparzysta".
Widać, że
A∩B = {(4, 5), (6, 3)},
czyli
|A∩B| =2,
|B| = 3
.2+3
.3 = 15
(3
.2 to liczba ciągów o pierwszym i drugim wyrazie nieparzystym, 3
.3 to liczba ciągów o
pierwszym wyrazie parzystym i drugim nieparzystym).
Zgodnie z tzw. klasyczną definicją prawdopodobieństwa
wobec tego
| | P(A∩B) | | 2 | | 15 | | 2 | |
P(A|B) = |
| = |
| : |
| = |
| . |
| | P(B) | | 30 | | 30 | | 15 | |
6 sty 23:06
Mila:
6 sty 23:27
iteRacj@: PW dziękuję!
7 sty 10:18