trygonometria
yfahocos: Wykaż, że jeżeli tgα=1 tgβ=2 tgδ=3, to α,β,δ są katami trójkąta.
6 sty 19:49
'Leszek: α+β+δ = 180° ⇒ α + β = 180° −δ
| | tg α + tgβ | | 3 | |
oraz tg( α + β) = |
| ⇒ tg(180° −δ) = |
| ⇒ |
| | 1− tgα * tg β | | −1 | |
⇒tg δ = 3
6 sty 20:23
Basia:
nie "w tę stronę"
przy założeniu, że α,β,γ są wypukłe
tangensy są dodatnie → α,β,γ,∊(0;90)
tgα=1 ⇒ α=45
| | 2+3 | |
tg(β+γ) = |
| = −1 β+γ=135 |
| | 1−2*3 | |
a+β+γ=180 ⇒ są to kąty trójkąta
bo tak naprawdę wcale nie muszą
warunki zadania spełniają wszystkie kąty postaci
α=45+k*180
β+γ=135+m*180
a to są kąty trójkąta tylko dla k=m=0
6 sty 20:51