stereometria
AgnieszkaKarolina: Sześcian ABCDA'B'C'D' przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną BD
dolnej podstawy i wierzchołek C' górnej podstawy. Jeśli a jest krawędzią tego
sześcianu to pole otrzymanego przekroju jest równe....
odp. 12a2√3
6 sty 19:41
Janek191:

I BD I = a
√2
| | 3 | |
h2 = (0,5 a √2)2 + a2 = |
| a2 |
| | 2 | |
Pole pzrekroju
| | √3 | |
P = 0,5 a√2* |
| a = 0,5 √3 a2 |
| | √2 | |
6 sty 19:51
AgnieszkaKarolina: dziękuję
6 sty 20:12
AgnieszkaKarolina: dlaczego jest h
2=(
12a
√2)
2+a
2
26 sty 09:06
AgnieszkaKarolina: ja jakoś tego nie widze
26 sty 09:06
AgnieszkaKarolina: już mam
26 sty 09:17